Юрій Ткаченко та його бізнес-імперія: На чому заробляє голова Черкаської ОДА

11:37, 03.04.2017
Поделиться:
1279   0
Юрій Ткаченко та його бізнес-імперія: На чому заробляє голова Черкаської ОДА

Юрій Ткаченко та його бізнес-імперія: На чому заробляє голова Черкаської ОДА

Голова Черкаської обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко використовує власне службове становище заради розширення своїх бізнес-активів. Окрім того, чиновник у кадрових призначеннях віддає перевагу лише представникам партії “Блок Порошенка”, не звертаючи уваги на сумнівні біографії кандидатів.

Таких висновків дійшли аналітики Комітету виборців України у своєму звіті за 2016 рік: фахівці оцінювали ефективність роботи голів облдержадміністрацій всіх областей України у соціально-економічних сферах, інформує АНАЛІТИКА МЕДІА з посиланням на ІНФОРМАТОР

Юрій Ткаченко був призначений на посаду президентом Петром Порошенком у березні 2014 року. До призначення на державну службу з 2010 по 2014 рік Ткаченко працював на керівних посадах у комерційних структурах. У 2005-2010 роках він був головою державної податкової адміністрації у Черкаській області. 

Попередник чинного голови ОДА – член “Партії регіонів” Сергій Тулуб.

У своєму дослідженні експерти оцінили діяльність голови Черкаської ОДА Юрія Ткаченка як незадовільну та, по суті, корупційну. 

За підсумками рейтингу, Черкаська область має доволі низькі соціально-економічні показники. Тут одні з найнижчих обсягів виконання будівельних робіт та темпів прийняття в експлуатацію житла. Окрім того, експерти відзначають практичну відсутність залучення іноземних інвестицій у регіон. 

Фахівці також наголошують на відсутності належної комунікації з громадою зі сторони очільника області, а також на його бездіяльності у боротьбі з корупцією. За два роки роботи Ткаченко запам’ятався лише сумнівними кадровими призначеннями за партійною належністю – усі основні посади отримали представники Блоку Порошенка «Солідарність». 

На думку експертів, очільник Черкащини Юрій Ткаченко більше переймається розбудовою своєї бізнес-імперії, ніж роботою на добробут регіону.

Натисніть на зображення для збільшення 

 qhiqqxiuziqhglv

Звіт КВУ. Аналіз діяльності Юрія Ткаченка

За обсягом виконаних будівельних робіт та прямих іноземних інвестицій область є аутсайдером. Найгірші показники зафіксовано також за напрямком прийняття в експлуатацію житла.

Аналіз соціально-економічного розвитку області, здійснений аналітиками КВУ

Серед мінусів у роботі голови Черкаської ОДА було відзначено, поза іншими нюансами, кадрову політику.  

“Більшість експертів дійшли згоди щодо наявності в області фактів сумнівних призначень. Зокрема, підкреслювалося, що призначення на посади відбувається не за кваліфікацією особи, а за партійним принципом. Як приклад, наводилася ситуації із Держгеокадастром. 

Також зазначалося, що за останній рік з ОДА пішли усі «нові обличчя», насамперед, представники громадськості. На їх місце прийшли малокомпетентні особи”, – підкреслюють у розслідуванні КВУ. 

Думки експертів щодо питання взаємодії голови ОДА із облрадою розділилися. Одні зазначили, що взаємодія є добре налагодженою, інші – вказували на суттєві протиріччя. Останні згадали численні конфлікти, пов’язані, зокрема, зі створенням національного парку «Холодний Яр».

Оцінка якості комунікацій та інновативності у роботі голови облради

Юрій Ткаченко народився в 1972 році в Одеській області.  

Посадовець закінчив Ізмаїльський державний педінститут і Київський інститут банкірів банку «Україна». Працював на різних посадах в Золотоніському відділенні банку «Україна», керував Драбівським відділенням того ж банку і Черкаською філією «Легбанку». 

У 2000 році Ткаченко обійняв посаду глави Черкаського регіонального відділення Державної інноваційної компанії. У 2002 був призначений на посаду начальника Черкаського облуправління «Ощадбанку». 

З 2005 по 2010 Юрій Ткаченко очолював Державну податкову адміністрацію в Черкаській області, а у 2006 році став депутатом Черкаської облради від «Нашої України». З 2010 року він працював фінансовим директором у фірмі «Будкомплект» і «Стройоснова 2007». Також чиновник був головою ради директорів ТОВ «Торгоснова».

Реєстраційні дані компанії Джерело – YouControl

Пізніше деякі з цих підприємств увійшли до бізнес-системи Юрія Ткаченка. За даними черкаських журналістів-розслідувачів, голова ОДА має шість джерел прибутку у сфері малого і середнього бізнесу. Інтереси губернатора – це сільське господарство, торгівля, ресторанний бізнес, тваринництво, садівництво, будівельна сфера, туризм і мисливство.  

У розбудові бізнесу Ткаченко зробив ставку на найближчих родичів та перевірену вірменську діаспору, зокрема, родину Казарянів, – твердять авторирозслідування про бізнес губернатора.

Нарек Казарян на благодійному балу у Черкасах

«Фермерський ринок» – один із комерційних проектів Юрія Ткаченка. За словами черкаських журналістів, посадовець активно знищує свого конкурента – ринок на вулиці Пастерівській.  

ПП “Ринкові Технології” (код ЄДРПОУ 36543357) – «Фермерський ринок», зареєстроване за податковою адресою м. Черкаси, вул. Смілянська, 144. Основний вид діяльності підприємства – надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. 

Співзасновниками підприємства є брати Дмитро та Радислав Ткаченки, та Казаряни Андранік і Фрунзе Тельмановичі, з часткою 2750000 гривень, або 25% кожний. 

Підприємство перебуває на загальній системі оподаткування. Задекларована сума доходу за 2013 рік склала 10,1 млн. гривень.

Оптовий ринок родини Ткаченків та Казарянів у Черкасах

Важливою складовою бізнес-імперії Ткаченка також є мережа магазинів «Моллі».  

ТОВ «Торгоснова» (код ЄДРПОУ 36262243) зареєстроване за податковою адресою м. Черкаси, бульвар Шевченка 320/1. Основний вид діяльності товариства – роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах. Його співзасновниками є брати Дмитро та Радислав Ткаченки з часткою 5095625 гривень, або 50%, кожний. 

Наразі торгівельну діяльність брати здійснюють через мережу з 5 супермаркетів «Моллі» (4 – в Черкасах, один – в Києві). Підприємство перебуває на загальній системі оподаткування, задекларована сума доходу за 2013 рік склала 51,1 млн. грн. 

Більшість супермаркетів «Моллі» відкриті в житлових будинках, забудовниками яких було ПП «Надія» (код ЄДРПОУ 21356758, м. Черкаси), що займається будівництвом житла. 

Номінальним власником підприємства, згідно з установчими документами, є одноосібно Андранік Казарян. ПП «Надія» перебуває на загальній системі оподаткування, і задекларована сума доходу підприємства за 2013 рік склала 15,3 млн. гривень.

Супермаркет “Моллі” на бульварі Шевченка у Черкасах

Сільське господарство, тваринництво та садівництво посідають значне місце у сфері бізнес-інтересів Юрія Ткаченка.  

ВК «Струмок» (код ЄДРПОУ 32185019) зареєстрована у селі Кропивна Золотоніського району. Основний вид діяльності ВК – вирощування зернових та технічних культур. 

Її співзасновниками є брат очільника ОДА Дмитро Ткаченко (з часткою 10000 грн. або 25%), Фрунзе Казарян (РНОКПП 2347514958), Сергій Барвет (РНОКПП 3016214955) та ТОВ «Золтоніський Бекон». 

Підприємство є платником фіксованого сільськогосподарського податку, у його власності знаходиться 648,2 га землі, а задекларований обсяг постачання вирощеної продукції за 2013 рік склав 2,8 млн. гривень. 

ТОВ «Золотоніська Індича Фабрика» (код ЄДРПОУ 36782908) зареєстроване за податковою адресою Золотоніський район, село Бубнівська Слобідка, вул. Бичковського, 1. 

Основний вид діяльності – розведення свійської птиці. Співзасновниками товариства є брат губернатора Дмитро Ткаченко (з часткою 86825 грн. або 25%), Фрунзе Казарян, Грач Антонян (РНОКПП 2290614390, мешканець м. Київ), Давіт Манукян (РНОКПП 3074016690, громадянин Вірменії). Керівник підприємства – брат голови ОДА Дмитро Ткаченко. 

Підприємство перебуває на загальній системі оподаткування, а задекларована сума доходу за 2013 рік склала 38 тис. гривень. 

ТОВ «Золотоніський Бекон» (код ЄДРПОУ 33931173, Золотоніський район). Згідно з установчими документами одноосібним власником товариства є Андранік Казарян з внеском 3 млн. гривень. Вид діяльності фірми – розведення свиней, у її власності знаходиться 161 га землі. Підприємство є платником фіксованого с/г податку, задекларований обсяг постачання власно вирощеної продукції за 2013 рік склав 72,3 млн. гривень. 

ТОВ «Золотоніські Сади» (код ЄДРПОУ 34223637, Золотоніський район), згідно з установчими документами, належить Фрунзе Казаряну. Вид діяльності – вирощування зерняткових і кісточкових фруктів. 

У власності ТОВ перебуває 176,5 га землі, а задекларований обсяг постачання власно вирощеної продукції за 2012 рік склав 8,5 млн. гривень.

Угіддя ТОВ “Золотоніські сади”

ПП «Технологія Смаку» (код ЄДРПОУ 32504230) зареєстроване за податковою адресою м. Черкаси, вул. О. Дашкевича, 27. Основний вид діяльності приватного підприємства – ресторанна.  

Співзасновниками ПП є брат Юрія Ткаченка Дмитро (з часткою 500000 грн., або 55%), Казарян Андранік (РНОКПП 2579505770) та Казарян Фрунзе (РНОКПП 2347514958). Підприємство перебуває на спрощеній системі оподаткування як платник єдиного податку. Задекларована сума доходу “Технології смаку” за 2013 рік склала 34 тис. гривень. 

ПП «Владислава – 97», код ЄДРПОУ 25209574, зареєстроване за податковою адресою м. Черкаси, вул. О. Дашкевича, 28. Основний вид діяльності – надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. 

Його співзасновники – брат Юрія Ткаченка Радислав (з часткою 376 992 грн. або 33%), Казарян Андранік, РНОКПП 2579505770, частка 388 416 грн. або 34%, та Стависький Ілля, РНОКПП 2050324096, частка 376 992 або 33%. Доходи підприємства за 2013 рік склали 228 тис. гривень.

Ресторан “Ботічеллі” у Черкасах, зареєстрований на сестру дружини Юрія Ткаченка

Мисливське підприємництво у 2013 році фактично не принесло Юрію Ткаченку прибутку.  

ТОВ «Моринське Мисливське Господарство – 2», код ЄДРПОУ 36773406, зареєстроване за податковою адресою с. Водяники Звенигородського району Черкаської області. Основний вид діяльності – мисливство, відновлювання тварин і надання пов’язаних із ними послуг. 

Співзасновники товариства – брат губернатора Дмитро Ткаченко з часткою 68000 грн. або 50%, та Віктор Черевко, РНОКПП 3047116056. 

Підприємство перебуває на спрощеній системі оподаткування як платник єдиного податку, а його доходи за 2013 рік склали тільки 60 гривень.

Село Водяники Звенигородського району Черкаської області

Дружина губернатора Марина Ткаченко також є підприємцем у сфері послуг.  

Марина Ткаченко (РНОКПП 2858605221) зареєстрована підприємцем-фізичною особою. Її податкова адреса – Черкаси, вул. Сержанта Смірнова, 1, кв. 18. Основний вид діяльності Марини Ткаченко – надання послуг перукарнями та салонами краси. На неї зареєстрований салон краси «Леді Стар» на вул. Хрещатик, 188, у Черкасах. 

Підприємець перебуває на спрощеній системі оподаткування, а загальна сума її доходу за 2013 рік склала 901 тис. гривень.

Салон краси “Lady Star” 

Сестра дружини – Тамара Борис (РНОКПП 2463705748) також зареєстрована підприємцем- фізичною особою. Її податкова адреса – м. Золотоноша, вул. Неверовського, 25, а основний вид діяльності – ресторанна. Тамара Борис перебуває на загальній системі оподаткування, а її задекларована сума доходу за 2013 рік склала 304 тис. гривень. 

Ресторани «Два гуся» та «Боттічеллі» зареєстровані саме на сестру дружини губернатора. 

Брат губернатора Радислав Ткаченко, РНОКПП 2877505274, є керівником філії Черкаської дирекції АТ «Індекс-Банк». 

Банк зареєстрований у Києві, код ЄДРПОУ 33751384. Черкаська філія банку знаходиться на вул. Б. Хмельницького, 52. Окрім того, Радислав Ткаченко є співзасновником вищезгаданих приватних підприємств. 

Дмитро Ткаченко, другий брат губернатора, зареєстрований підприємцем-фізичною особою, РНОКПП 3129006172. Його податкова адреса – Черкаси, вул. О. Дашкевича, буд. 4, кв. 17. Основний вид діяльності – діяльність туристичних агентств. 

Агенство Дмитра Ткаченка діє під торгівельною маркою «Феєрія Мандрів». Загальна сума доходу компанії за 2013 рік склала 64,8 тис. гривень. До того ж, брат губернатора також є співзасновником вищезгаданих підприємств.

“Феєрія мандрів” у ТРЦ “Хрещатик” у центрі Черкас 

У черкаських ЗМІ зафіксовано також декілька інцидентів, які вказують на імовірні крупційні складові у діяльності очільника обласної ради як до, так і під час перебування на посаді. 

Так, у 2016 році Юрій Ткаченко присвоїв землі пасовищ та сіножать в адміністративних межах села Білозір’я Черкаського району – загалом 177 гектарів землі. 

Підставна особа губернатора Юрія Ткаченка отримала їх в оренду для ведення фермерського господарства в оренду до березня 2023 року. 

Олександр Борис, який слугує фізичною особою-ширмою для Юрія Ткаченка, вже отримав 9 земельних ділянок загальною площею понад 177 гектарів. Нижче наведено перелік земельних ділянок, їх кадастровий номер та площу. Дані взяті із електронних запитів на базі Кадастрової карти України.

 

Ділянка № 1 Кадастровий номер 7124981000:05:001:0016 – площа 5.0803 га

Ділянка №2 кадастровий номер 7124981000:05:001:0017 – площа 45.192 га

Ділянка № 3 кадастровий номер 7124981000:05:001:0019 – площа 35.7846 га

Ділянка № 4 кадастровий номер 7124981000:05:001:0021 – площа 24.7449 га

Ділянка № 5 кадастровий номер 7124981000:05:001:0020 – площа 22.2117 га

Ділянка № 6 кадастровий номер 7124981000:05:001:0015 – площа 20.5885 га

Ділянка № 7 кадастровий номер 7124981000:05:001:0018 – площа 13.0153 га

Ділянка № 8 кадастровий номер 7124981000:05:002:0012 – площа 5.8581 га

Ділянка № 9 кадастровий номер 7124981000:05:002:0010 – площа 5.2319 га 

Загальна кількість землі, взятої під ведення фермерського господарства, складає 177,7073 га. 

Державну реєстрацію договорів оренди проведено у квітні 2016 року. Призначення земельних ділянок – для ведення фермерського господарства. Термін договорів оренди встановлено до березня 2023 року. 

Реєстрацію всіх договорів здійснили в Золотоніському міськрайонному управлінні юстиції, тобто податкових надходжень від діяльності Олександра Бориса об’єднана Білозірська громада не отримає. 

Станом на 7 червня 2016 року Борис Олександр Олександрович, за даними витягу з єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, не є ані підприємцем, ані засновником фермерського господарства. 

Фактично, велику ділянку землі віддали звичайній фізичній особі.

Сам Олександр Борис – член політичної партії ВО «Черкащани», комерційний директор ТОВ «Золотоніський бекон». Він балотувався на останніх місцевих виборах до Золотоніської міської ради, однак, депутатом не став – це зафіксовано на сайті Центральної виборчої комісії

Разом з тим, засновником ТОВ «Золотоніський бекон» є Фрунзе Казарян, а підприємство входить до бізнес-імперії Юрія Ткаченка. Юридична адреса підприємства – в селі Медведівка Чигиринського району Черкаської області. 

Місцеві журналісти припускають, що саме Юрію Ткаченку належить також будівельна компанія “Надія”, що з приходом Юрія Олеговича на посаду губернатора області почала декілька скандальних забудов у Черкасах. 

Саме на підприємство “Золотоніський бекон” зареєстрований також “Лексус” чиновника, яким він користується попри те, що транспортний засіб не вказано у його деклараціях. 

“Юрій Олегович в унісон з прокуратурою стверджує, що “Лексус”, на якому його неодноразово помічали, насправді не його, а він просто взяв його покататися в свого батька, а батько, в свою чергу, взяв його покататись в Золотоніського підприємства “Золотоніський бекон””, – розповідають черкаські журналісти-розслідувачі. 

Проте, раніше Ткаченко заявив на своїй сторінці в соцмережі, що “Лексус” він купив сам у “догубернаторські часи”.

 

Попри сумнівні факти біографії та імовірні корупційні зв’язки, Юрій Ткаченко залишається на посаді голови ОДА Черкащини. 

Іще у 2015 році президент Петро Порошенко виніс голові Черкаської ОДА догану за несхвальний добір кандидатур на посади керівників місцевих державних адміністрацій, проте детальних відомостей про інцидент немає.

 

2 березня 2017 року група народних депутатів України від Радикальної партії Олега Ляшка звернулася до правоохоронних та антикорупційних органів, Кабінету Міністрів та Адміністрації Президента України з закликом вжити заходи щодо розслідування діяльності голови Черкаської обласної державної адміністрації Юрія Ткаченка. 

Народні депутати Ігор Мосійчук, Віктор Вовк та Ігор Попов посилаються, зокрема, і на висновки оприлюдненого нещодавно експертного дослідження діяльності голів ОДА, а також – звернення виборців та публікації у ЗМІ.

 

 

«3 огляду на обширну інформацію, яку я отримую під час численних зустрічей з виборцями, представниками громадськості й бізнесу Черкаської області та моніторингу діяльності Черкаської ОДА, діяльність голови Черкаської ОДА Ткаченка Ю.О. я охарактеризував би як діяльність особи, яка переймається передусім своїми особистими бізнес-інтересами, перебуваючи на державній посаді», – погоджується з висновком експертів КВУ у своєму депутатському зверненні представник парламентської фракції Радикальної партії Віктор Вовк.

 

 

Політики вимагали невідкладно здійснити розслідування діяльності керівника регіону. Наразі вказана перевірка іще не закінчена. 

Нагадаємо, 2 березня, народний депутат від Радикальної партії Олега Ляшка Ігор Мосійчук передав до посольства Австрії звернення щодо корупційних схем компанії Amic Energy. 

22 лютого комітет національної безпеки та оборони українського парламенту звернувся до Генеральної прокуратури, Служби безпеки та Державної фіскальної служби з вимогою перевірити діяльність компанії “АМІК-Україна”. 

У власному розслідуванні ми з’ясували, що компанія Amic Energy Management має тісні зв’язки із російською компанією “Лукойл” та є, фактично, юридичною ширмою для торгівлі російського нафтового гіганта. Як випливає із даних фінансової звітності фірми, російська компанія два роки ведетіньовий бізнес в Україні, імовірно ухиляючись від сплати податків. 

Як нам вдалося з’ясувати, вигодонабувачами української компанії “АМІК” є російські бізнесмени Вагіт Алекперов та, через посередників, Олександр Риклін, Роберт Гулла і Олександр Матіцин. 

Источник: Главкор

Теги статьи: БізнесТкачено ЮрійЧеркасиЧеркаська ОДА
Автор статьи: Глеб Злобин
Смотреть все новости автора
Версия для печати Послать другу

Лента новостей

06 июля 2024 г.

loading...
Загрузка...

Наши опросы

В какой стране вы бы хотели жить?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте
loose value {javascripts}