Радикальна партія виступає за заборону продажу алкоголю в столичних МАФах

22:42, 21.04.2016
Поделиться:
1076   0
Радикальна партія виступає за заборону продажу алкоголю в столичних МАФах

Радикальна партія виступає за заборону продажу алкоголю в столичних МАФах

Радикальна партія Олега Ляшка виступає за повну заборону продажу алкоголю у столичних МАФах.

Про це заявив заступник голови територіальної організації Радикальної Партії Олега Ляшка у місті Києві Олександр Вовченко під час ефіру на радіостанції «Голос Києва», коментуючи прийняте Київрадою рішення про обмеження продажу алкоголю на розлив у кіосках.

«У МАФах без великих перешкод можуть купити алкоголь неповнолітні. Також тут нерідко продається фальсифікат. Адже відсутній належний контроль за діяльністю кіосків. Тому виступаємо за повну заборону продажу алкогольних напоїв у МАФах, а також – за обмеження продажу алкоголю в супермаркетах у нічний час після 22.00 до 10.00 год», – наголосив Олександр Вовченко.

Як підкреслив Олександр Вовченко, рішення Київради від 17 березня 2016 року про начебто заборону продажу алкоголю в МАФах некоректне та двозначне. «В одному пункті рішення йдеться про повну заборону, в іншому – про заборону продажу алкоголю на розлив, окрім пива».

Він навів цифри, що яскраво демонструють критичну ситуацію в Україні із вживанням алкоголю серед населення.

Так, за інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні на рік на душу населення припадає 15 літрів чистого алкоголю, тоді як у країнах Європи цей показник становить 12 літрів.

При цьому, вживання алкоголю в Україні є одним із найвищих у світі. Більше п’ють, ніж в Україні, лише в Росії, Молдові, Шотландії та Угорщині.

Як підкреслив Олександр Вовченко, близько мільйона українців залежні від алкоголю. У групі ризику молодь віком від 18 до 29 років.

Наслідками цієї ситуації є епідемія хронічних захворювань та висока смертність серед українців.

Олександр Вовченко зазначив, що внаслідок заборони продажу алкоголю в МАФах добросовісні підприємці не простраждають.

«Аргумент про те, що від цього рішення постраждають тисячі підприємців – це ширма для бізнесменів-олігархів, тобто реальних власників мереж МАФів, яких у Києві з десяток. Серед них є і депутати Київради, і депутати Верховної Ради», – сказав він.

За його словами, така заборона буде сприяти зменшенню тіньового корупційного бізнесу.

Як відомо, щорічний оборот МАФів у Києві становить близько 10 млрд грн, а чистий прибуток – близько 2 млрд грн, тобто 10 частина бюджету Києва.

Щодо заборони продажу алкогольних напоїв у нічний час, то на сьогодні в Києві така заборона не діє. Питання про заборону у столиці продажу алкоголю у нічний час неодноразово порушувалося на постійних комісіях Київради, однак далі комісії воно не просувалось. Хоча практика багатьох європейських міст, а також великих міст України говорить про те, що там де діє ця заборона і кримінальна ситуація краща і люди здоровіші.

Наприклад, у Львові міськвиконком ще шість років тому обмежив продаж алкоголю в місті в нічний час – з 22.00 вечора до 10.00 ранку. Таке ж рішення діє і в Івано-Франківські та у Луцьку. У більшості країн Європи заборона на продаж алкоголю у нічний час діє поряд із забороною продажу алкоголю у загальнодоступних місцях (супермаркети тощо), окрім як у спеціалізованих магазинах або відділах.

Відповідаючи на запитання, якими іншими способами можна боротися із алгоколізмом як соціальною хворобою у столиці, Олександр Вовченко перерахував такі заходи: повна заборона реклами алкогольних напоїв, посилення відповідальності за продаж алкоголю неповнолітнім, суттєве підвищення штрафів за розпиття алкоголю в громадських місцях, підвищення цін на алкоголь.

Олександр Вовченко підкреслив, що столичній владі потрібно пропагувати здоровий спосіб життя, зокрема, облаштовувати спортивні майданчики та безкоштовні центри для дітей та молоді.

Інформатор

Теги статьи: Вовченко ОлександрЛяшко Олег
Автор статьи: Глеб Злобин
Смотреть все новости автора
Версия для печати Послать другу

Лента новостей


loading...
Загрузка...

Наши опросы

В какой стране вы бы хотели жить?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте
loose value {javascripts}