В Україні масово вмирають онкохворі діти, а уряд реагує нарадами

12:29, 21.04.2016
Поделиться:
3725   0
В Україні масово вмирають онкохворі діти, а уряд реагує нарадами

В Україні масово вмирають онкохворі діти, а уряд реагує нарадами

Благодійний фонд «Таблеточки», котрий щорічно допомагав сотням онкохворих діток в Україні, нині потребує підтримки сам.

У відчаї волонтери фонду звернулися до Президента Петра Порошенка та новопризначеного Прем‘єр-міністра Володимира Гройсмана. Благають високопосадовців взяти під особистий контроль забезпечення дітей медикаментами у рамках державної програми.

Наразі «Таблеточки» мають більш, ніж просто критичну ситуацію з ліками. Цього року фонд вперше взявся допомагати онкохворим пацієнтам не тільки Києва, а й з усієї України. А це непосильні витрати для волонтерів. Наприклад, минулого року «Таблеточки» виділили 4,5 мільйонів гривень на придбання медикаментів, а  вже цьогоріч, лишень за перших три місяці ліків куплено на 3,9 мільйонів, з них в березні – 1,8 мільйона гривень.

Не менші суми витрачають інші благодійні фонди. Їх матеріальне становище погрішилося настільки, що багато фундацій змушені припинити діяльність, відмовитися від програм допомоги на закордонне лікування – а це реальна смерть дітей, яким вже не можна допомогти в Україні.

Хворим дітям потрібно понад 90 найменувань ліків, в лікарнях наразі знаходиться всього 30% потрібного. Запас, якого вистачить на кілька днів.

«В розвинених країнах від онкологічних захворювань видужують 85-90% дітей. В найкращі роки за вітчизняною статистикою таких дітей було всього 50%. Зараз державна влада своїми руками зменшує цей відсоток до 0%.

Один день лікування онкохворої дитини в блоці інтенсивної терапії коштує близько 5 000 гривень. Затримуючи процес проведення закупівель, держава приводить до зубожіння родин онкохворих дітей та позбавляє їх шансу зустріти наступний день народження разом», – йдеться у відкритому листі до Президента, підписи під яким поставили більше десятка волонтерських спільнот та НДСЛ «Охматдит».

Благодійники навіть не докоряють владі, що фактично вони неймовірними зусиллями виконують роботу, яка є прямим обов’язком Міністерства охорони здоров’я. Найбільшим проханням волонтерів є пришвидшення процедури державних закупівель через міжнародні організації, адже ситуація із забезпеченням медикаментів за трохи стане без перебільшення трагічною, бо більшість онкохворих діток, приречено підуть з життя.

Волонтери у безвиході відповідальність за життя дітей передали в руки діючій владі. У відповідь на звернення Володимир Гройсман негайно провів робочу нараду щодо проблем із забезпеченням лікарень препаратами для онкохворих дітей і вартості ліків.

Новопризначені міністри відповідних галузей: економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, віце- прем’єр-міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко, віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко, а також представники Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства фінансів України, – ретельно обговорили складну медикаментозну ситуацію, та зрозуміли, що виникла вона внаслідок їхньої ж таки байдужості. Щоправда офіційною мовою це звучало, як неналежний моніторинг та нескоординованість дій міністерств. Але чиновники визначили собі наступні кроки, завдяки яким лікарні вже через кілька днів почнуть отримувати необхідні препарати. Гройсман навіть зажадав щоденного рапорту про те, як розв’язується проблема.

«Таблеточкам» на лист відповіли коментарем на сторінці фонду у Фейсбук .

  • На жаль, в коментарі не сказано, яким чином ліки, яких фізично нема в Україні, та навіть не починали виготовлятися фабриками, зможуть потрапити в лікарні через кілька днів, – розповідає Ірина Литовченко, співзасновник фонду, – це була нереальна обіцянка, хоча наради з цього приводу уряд став проводити більш активно. Потрібні ліки й далі залишаються закордоном.
  • Як діятимуть «Таблеточки» далі?
  • Тиснути на уряд. У нас нема іншого виходу. Треба щоб уряд вимагав від міжнародної організації працювати швидше, бо увесь процес державних закупівель гальмує саме там та в Міністерстві охорони здоров’я, яке вже півроку не спроможне пришвидшити процес. З переможцями торгів просто не укладають договорів, без пояснення причини. А до нас щодня звертаються дітки з всенької України, як до останнього шансу на життя…

Кристина Ломенко

Теги статьи: Гройсман ВолодимирПорошенко Петро
Автор статьи: Виктор Криченов
Смотреть все новости автора
Версия для печати Послать другу

Лента новостей


loading...
Загрузка...

Наши опросы

В какой стране вы бы хотели жить?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте
loose value {javascripts}