Порошенко і мафія: час "Х" настав

09:52, 16.02.2017
Поделиться:
1017   0
Порошенко і мафія: час "Х" настав

Порошенко і мафія: час "Х" настав

Міністр інфраструктури публічно звинуватив однопартійців Президента у відмиванні мільярдів "Укрзалізниці" - через конвертаційні центри

Цими днями міністр інфраструктури Володимир Омелян оприлюднив інформацію, що була наче грім з ясного неба. За його словами, торік близько мільярда гривень державної компанії "Укрзалізниця" потрапило до конвертаційних центрів. Пан Омелян навіть розповів про механізм відмивання коштів залізничного монополіста, пише газета "Експрес".

За його словами, створено схему відмивання коштів через компанії, пов’язані з депутатами Верховної Ради України від президентської партії - БПП - Богданом та Ярославом Дубневичами.

Міністр стверджує, що за цією схемою у 2016 році до конвертаційних центрів було спрямовано близько мільярда гривень. Як? "Укрзалізниця", за словами Омеляна, запровадила цікаву схему: підставні компанії, які нібито за результатами конкурсних торгів повинні забезпечувати постачання товарів "Укрзалізниці", насправді є лише ланкою для передавання коштів держпідприємства до конвертаційних центрів.

Що таке конвертаційні центри? Це саме ці фіктивні підприємства, де гроші держпідприємства перетворюються в готівку і лягають у кишені учасників "схеми".

"Основними учасниками цієї схеми є фірми, афілійовані з Дубневичами", - наголосив міністр.

Якщо взяти до уваги, що таке вперше сказав чинний член уряду, - це сенсація! Він прямо і недвозначно звинуватив однопартійців Порошенка у привласненні державних коштів. Безпрецедентна, справді смілива заява! Уже декілька днів Адміністрація Президента наче у ступорі. І зрозуміти бідолашних радників Порошенка не важко: заява міністра базується на конкретних фактах, заперечити її важко. А виправдовувати корупціонерів публічно - до цього Порошенко ще не готовий.

Втім усе, що сказав міністр, - вперше і офіційно, - це лише частина правди про паралельний світ, у якому живе сьогоднішня команда Президента. Світ, у який вона поринає, коли зникає з екранів і чимчикує у дорогі клуби, ресторани, сауни, де починається їхнє інше життя. Там вони ділять впливи, гроші, які крадуть із кишень платників податків, роздають посади і т. д.

Історія Дубневичів, котрі, як підтверджують судові матеріали, справді вибудували одну із наймасштабніших у країні схем розкрадання коштів державного підприємтсва, - у цьому сенсі дуже показова.

Журналісти-розслідувачі - і газета "Експрес" першою в країні - розкрили і детально описали схеми, які організували ці теперішні народні депутати та їхні спільники. Доведено, що значна частина викрадених коштів іде згодом у політику, на підкуп прокурорів, поліції, депутатів, чиновників. Згодом епізодичні судові рішення у справах окремих членів мафії підтвердили усе написане журналістами.  

Усі крапки над "і" розставлено.

Однак, підкреслимо це ще раз, вперше про пряму причетність до злочинних схем публічно заявляє нинішній міністр інфраструктури. Саме той міністр, якого на посаду призначила парламентська коаліція, де головна скрипка у партії Президента Порошенка.

Коаліційний міністр відкрито звинуватив двох депутатів з ключової політичної сили в коаліції у відмиванні коштів. Здавалося б, після таких резонансних заяв Президент, прем’єр, генпрокурор, що є представниками партії, до якої входять брати Дубневичі, мали б закликати правоохоронні органи провести розслідування.

Це - час "Х" і для Президента, і для генпрокурора, який, до речі, у день свого призначення на посаду розціловувався із депутатом, чиє прізвище назвав міністр.

Президент не може далі мовчати. В іншому разі він стає просто "хрещеним батьком" корупції у цій країні. Але чи наважиться Президент Порошенко на те, щоб порвати із своїм корумпованим середовищем, стати над ним, згадати про країну?

Про це говоримо з Віталієм Шабуніним, головою правління Центру протидії корупції, Денисом Бігусом, ведучим програми антикорупційних розслідувань "Наші гроші", народним депутатом Віталієм Купрієм та головним редактором проекту "Наші гроші" Олексієм Шалайським.

- Панове, хто б мав реагувати на оприлюднену міністром інфраструктури інформацію стосовно діяльності братів Дубневичів?

Олексій Шалайський:

- У цій ситуації я чекаю на негайну реакцію правоохоронних органів. Про це говорить і міністр Володимир Омелян, котрий заявив, що в цій історії крапку мають поставити саме правоохоронні органи. Але... Поклавши руку на серце, скажу: я маю сумніви, що вони це зроблять. З двох причин - брати Дубневичі - це представники фракції Президента, тобто вони перебувають у партії влади.

Так, схеми, про які заявив міністр, - це доволі тривалий і клопіткий процес. Потрібно перевірити фінансову звітність й інші документи. Але при бажанні це можна зробити. Та я маю сумнів, що це будуть розслідувати, -  саме через політичні мотиви.

Віталій Купрій:

- Жодної реакції ні Президента, ні прем’єра, ні БПП на заяву Володимира Омеляна не буде. Чому? Бо Петро Порошенко й Володимир Гройсман зосередили всі грошові потоки навколо членів своєї партії. "Укрзалізниця" під контролем Дубневичів - із мовчазної згоди перших осіб держави. Не працюють і правоохоронні органи.

Ще торік, у березні, я звернувся в НАБУ з заявою, в якій описав корупційні схеми, які створили брати Дубневичі на залізниці. НАБУ провела слідчі дії, п’ятьом особам було пред’явлене обвинувачення, декількох було навіть затримано. Після цього брати Дубневичі зрозуміли, що треба заручитися потужнішою підтримкою, і домовилися з Петром Порошенком та Володимиром Гройсманом, що ті будуть впливати на дії правохоронців. За моєю інформацією, керівник НАБУ пан Ситник дістав вказівку з Адміністрації Президента зупинити розслідування у цих справах. Тож вже у грудні 2016 року Дубневичі поновили всі свої схеми.

Віталій Шабунін:

- Я б розділяв політичну реакцію і реакцію правоохоронних органів на заяви міністра. Правоохоронні органи мають зреагувати - врученням підозри. Хай вони краще довше мовчать, але представлять реальну роботу - вручивши підозру. Не потрібно уподібнюватися генпрокурору Юрію Луценку, котрий багато говорить, а потім заявлена ним справа не доходить до суду. Тому я спокійний стосовно реакції правоохоронної системи на звинувачення на адресу Дубневичів. Вони повинні мати час дослідити факти, які озвучив Володимир Омелян.

Що ж стосується політичної реакції, то політики б мали зреагувати на цей скандал. Реакція мала б бути і від прем’єр-міністра, і від Президента. Адже це - люди з БПП. Президент брав їх у партію, вони балотувалися від президентської партії, отже партія має нести за них відповідальність. Ось чому наші очільники боягузливо мовчать.

Якби таке сталося за кордоном, то реакція була б зовсім іншою.

Денис Бігус:

- Як мені відомо, Національне антикорупційне бюро днями одержало доступ до документів ПАТ "Укрзалізниця" для розслідування закупівель продукції у компаніях, пов’язаних з нардепами Дубневичами. Мова саме про озвучені міністром схеми. Я не поспішав би розчаровуватись.

Те, що сказав міністр, насправді знають, як то кажуть, уже навіть діти в першому класі у другій чверті. Але вперше ці факти озвучує такий високопосадовий чиновник. Це не нові, несподівані речі для інформаційного простору країни. Всі давно знають, хто такі брати Дубневичі й на чому вони безпардонно заробляють, як збагачуються. Схемам незаконного збагачення Дубневичів мають покласти край правоохоронні органи. Жорстко й адресно.

Віталій Купрій:

- Я згоден. Це справді час "х" для Порошенка - реакція має бути негайною. В іншому разі мені шкода і Президента, і його оточення. Вони закінчать дуже погано.

Теги статьи: Омелян ВладимирКуприй ВиталийДубневич БогданДубневич ЯрославПорошенко ПетрУкзализныця
Автор статьи: Тарас Пивовар
Смотреть все новости автора
Версия для печати Послать другу

Лента новостей


loading...
Загрузка...

Наши опросы

В какой стране вы бы хотели жить?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте
loose value {javascripts}