Агрохолдинг “Агрейн” приховав АЧС та експортував заражену або рейдери Павло Овчаренко та Юрій Болотський

08:36, 10.07.2017
Поделиться:
1498   0
Агрохолдинг “Агрейн” приховав АЧС та експортував заражену або рейдери Павло Овчаренко та Юрій Болотський

Агрохолдинг “Агрейн” приховав АЧС та експортував заражену або рейдери Павло Овчаренко та Юрій Болотський

Відомі рейдери Павло Овчаренко та Юрій Болотський знову потрапили у халепу.

В селі Жовтневому, що на Одещині, у жовні поточного року було зафіксовано один з наймасштабніших, за кількістю заражених свиней, спалах африканської чуми. Напередодні поодинокі випадки АЧС фіксувалися у сусідньому селі Калчево Болградської районної адміністрації.

Тоді в управлінні Держпродспоживслужби повідомили про те, що окремі фермери з домогосподарств намагалися приховати АЧС, не допускаючи спеціалістів до перевірок.

«Бессарабія зараз в зоні величезного ризику. Тут зосереджена найбільша кількість свинокомплексів, племзаводів і племрепродукторів», – зазначив начальник управління Сергій Гавура.

Тоді ж масово вирізали поголів’я і навіть продавали заражені тушки на місцевих ринках. Для того, щоб хоч якось врегулювати ситуація в селі був введений 40 денний карантин, який на жаль, не позначився жодними результатами.

У сусідньому селі Жовтневому тим часом фермерський свинний комплекс агрохолдингу «Агрейн» пішов аналогічним шляхом приховування хвороби: на підприємстві засекретили зараження свого господарства, яке налічує більше 15 тис. свиней.

За словами одного з працівників холдингу, керівництвом «Агрейну» було надано вказівку на вирізку поголів’я та підготовку його до продажу і на експорт до країн Балтії.

Заражені тушки переправляли морем.

Працівникам холдингу суворо, під загрозою звільнення, заборонили повідомляти про АЧС в контролюючи органи. Погрожували також і несплатою заробітної платні.

«Нам сказали, що від держави компенсації за АЧС ніхто платити не буде. А тому, якщо не хочемо лишитися без заробітку, маємо тихо забивати свиней і відправляти їх на продаж», – розповів робітник ферми.

Нагадаємо, за порушення санітарних норма, що призвели до АЧС в Україні передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафів.

Як відомо, керівником агрохолдингу «Агрейну» є Павло Мамін.

За даними Реєстру Міністерства юстиції компанія зареєстрована в офшорах.

Так, серед засновників «Агрейну» вказані наступні стуркутри:

КОМПАНІЯ “АГРЕЙН ФАЙНЕНС ЛІМІТЕД” з реєстрацією на Віргінських островах. Розмір її статутного внеску складає аж 9,60 грн.

КОМПАНІЯ “АГРЕЙН ХОЛДИНГ ЛІМІТЕД” з реєстрацією в Лімассолі (місто на Кіпрі). Розмір її статутного внеску складає аж 950,40 грн.

Кінцевими власниками «Агрейну» значаться МАЙКЛ ПЕК з Республіки Кіпр та ще один кіпріот – НІКОС-АЛЕКОС НІКОЛАУ.

А загальний розмір статутного капіталу одного з найбільших в Україні агрохолдингу, що входить до ТОП-20 за версією Форбс, складає – 960 грн.

Нагадаємо, 26 грудня правоохоронці припинили масштабну рейдерську схему захоплення одного з найбільших агрохолдингів України – “Агрейн”.

Суд князівства Ліхтенштейн встановив факт підробки документів компанією Павла Овчаренка, якого українські правоохоронні органи розшукують у справі про рейдерство агрохолдингу «Агрейн». Про це свідчить відповідне рішення міжнародного суду.

Компанія «НітроХем» (NitroChem Trading Anstalt), 100% акцій якої належать Павлу Овчаренку, звернулася до суду Ліхтенштейну з цивільним позовом про стягнення з фірми «Леамар» (Leamar Anstalt) 30 тис. дол. США. У разі судового успіху компанія Овчаренка далі мала намір заволодіти ще понад 200 млн дол. фірми «Леамар».

Позов «НітроХем» ґрунтувався на п’яти кредитних договорах, згідно з якими фірма Овчаренка нібито перерахувала «Леамар» певну суму грошей, яку і намагалася стягнути через суд.

Але в ході судового розгляду з’ясувалося, що позов «Нітрохім» і всі претензії ґрунтувалися лише на фальшивих документах і підроблених договорах. Відповідні зізнання в суді Ліхтенштейну зробив Юрій Болотський – давній соратник Овчаренка, який відповідає за фінансові питання. Нині в Україні він проходить як підозрюваний у справі про рейдерське захоплення «Агрейн».

16 березня 2016 року в суді Болотський заявив, що кредитні угоди (на яких ґрунтувалися позовні вимоги) він укладав особисто і підписи на них він поставив довільно, замість уповноважених на те директорів «НітроХем» і «Леамар».

Після такого повороту подій фірма Овчаренка була змушена визнати, що договори щодо кредитів дійсно були підробленими, а отже спроба судового позову за ними є, м’яко кажучи, необґрунтованою.

Українські правоохоронці, до слова, Павлу Овчаренку, Юрію Болотському і ще десяти його підлеглим, поряд з іншими звинуваченнями, також закидають підроблення документів. Саме завдяки підробці важливих паперів останнім вдалося здійснити рейдерське захоплення сільськогосподарського холдингу «Агрейн» і незабаром вивести його активи на офшорні структури.

І хоча описана вище суперечка в суді Ліхтенштейну не стосувалась українського холдингу «Агрейн» безпосередньо, це дозволило зафіксувати в судовому рішенні факт недобросовісного ведення справ Павлом Овчаренком з метою одержання неправомірної вигоди. Це практично гарантує доведення його провини і в інших міжнародних спорах, щодо активів українського агрохолдингу зокрема.

Нагадаємо, на підставі фальсифікації і підробки документів 2007 року Овчаренко рейдерським шляхом заволодів акціями «Укртатнафти», які раніше належали компанії «Татнафта». Сьогодні за цей злочин Паризький арбітраж ухвалив рішення про виплату російській компанії більше 112 млн доларів.

Аналогічно, шляхом підробки документів Овчаренко намагався не повертати багатомільйонний кредити банкам, зокрема «Альфа-Банку». 30-мільйонний доларовий кредит після років судових суперечок йому таки довелося погасити. Але щоб не потрапити за ґрати, Овчаренко прикинувся неосудним, для чого знову підробив документи про стан свого здоров’я.

Додамо, що в обмані і шахрайстві Овчаренка також запідозрили і платники податків у ЄС. Профільна організація розмістила на своєму офіційному порталі звернення до правоохоронних органів Франції (Овчаренко зараз проживає в Парижі, де ховається від українського слідства) та Естонії. У зверненні вказано, що компанії Овчаренка ухиляються від сплати податків у державах ЄС.

politica-ua.com

Теги статьи: африканская чумаГавура СергійКомпанія НітроХемМамін Павлоагрохолдинг АгрейнОвчаренко ПавелБолотський Юрій
Автор статьи: Максим Машков
Смотреть все новости автора
Версия для печати Послать другу

Лента новостей


loading...
Загрузка...

Наши опросы

В какой стране вы бы хотели жить?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте
loose value {javascripts}